Allt om sporter i världen

Sport är ett intresse som miljoner, till och med miljarder, människor i världen har. Men vad är en sport, hur uppkom den? Och vad mer är viktigt att veta om sporter rent generellt?

Sportens historia

Det finns ingen entydig historia text om hur sporten faktiskt uppfanns. Den moderna sporten anses ha uppfunnits under industrialiseringen, i synnerhet under 1800-talet. Det var då som flera idrottsförbund grundades, och det ledde till att sporten fick en organiserad form. Sedan hann det utvecklas mycket efter det.

Men innan 1800-talet fanns det fortfarande sporter och idrotter, även i organiserade former. Grekerna ordnade OS långt innan det och andra idrottsevenemang gick av stapeln runt om i världen. Till exempel fotbollen i Kina, där den även ansågs ha uppfunnits. Däremot var det engelsmännen som skapade den första regelboken inom fotbollen.

Sporter utvecklas

De flesta moderna sporter anses ha skapats – i sin moderna form – under 1800-talet och 1900-talet. Det var då som engelsmännen skrev om fotbollen, kanadensarna hockeyn och många liknande exempel. Men finns det någon liknelse från då och nu hur sporterna utövades? Både ja och nej. På ett sätt går det inte att känna igen vissa sporter. Fotbollen spelas idag till exempel med helt andra bollar, på stora arenor och med spelare som drillas från ung ålder. Kvaliteten är helt enkelt annorlunda.

Men samtidigt är grunderna väldigt lika inom fotbollen. Sedan engelsmännen skapade de första officiella reglerna har de inte ändrats speciellt mycket på cirka 200 år. Detaljer har förstås förändrats inom fotbollen, men i grunden ser det likadant ut. Det finns en bestämd yta för planen, en likadan storlek för bollen, ett likadant antal spelare och likadan matchtid.

Samma sak gäller för andra sporter med. Hockeyn var även den en av de första sporterna som introducerades i moder form, och även här finns stora likheter, men även enorma skillnader. När kanadensarna spelade hockey i slutet av 1800-talet gjordes det med hemmagjorda klubbor, det spelades med mål som inte hade form av en kvadrat och på spelplan som oftast utgjordes av naturis på en sjö. Nu för tiden ser det förstås annorlunda ut. Men återigen är grunderna desamma. Det innebär att sporten på många sätt har utvecklats och framför allt moderniserats. Samtidigt basen i idrotten finns kvar till väldigt stora delar.

När det gäller andra grenar, idrotter och sporter finns samma exempel att ge. Frågan kan dock vara hur sporterna kommer att se ut i framtiden. Det beror helt och hållet på sportgrenen. Vissa vill att deras idrott ska utvecklas mer, andra föredrar att behålla sporten som den är. Fotbollen är generellt konservativ, och dess fanns gillar inte för stora förändringar om det verkligen inte är nödvändigt. Inom den amerikanska fotbollen älskar man dock när hela regelverket förändras, vilket skapar helt olika förutsättningar.