Sporter över hela världen

Varför är fotboll den största sporten i världen? Och varför är inte hockey lika utbred? Här kommer några enkla förklaringar om vad som påverkar sporters popularitet i världen.

Klimatet påverkar mycket

Det kan tyckas vara logiskt, men bör ändå påminnas om. Anledningen till att till exempel hockeyn är större i Sverige – med mängder av svenska NHL-stjärnor text – än i till exempel Zambia har sina naturliga förklaringar. Det handlar helt enkelt om det att Sverige har is och kylan, och Zambia har inte det. Däremot finns det alla anledningar att tro att flera länder än de klassiska hockeyländerna som bl a Kanada, USA, Sverige, Finland, Tjeckien skulle kunna vara bra på hockey.

Och förklaringen till varför fotboll är världens mest populära sport? Anledningen till det är att det är mycket enkelt att spela fotboll. Det är förstås svårt att bli världsstjärna, men att spela fotboll krävs inte mycket. Det räcker med en boll och några spelare. Själva spelplanen kan vara i princip vad som helst, och målen kan bestå av två skor med lite avstånd emellan.

En historisk gigant

Men är det den enda förklaringen till varför fotbollen är världens mest populära sport? Det finns till exempel andra sporter som inte är särskilt svåra att utöva. Amerikansk fotboll kräver ännu mindre, då det bara behövs en boll och spelare. Målen, eller den så kallade endzone, går att markera ut enkelt. Längdhopp kanske kräver minst av de alla. Här räcker det enbart med en yta att hoppa på. Vill man mäta finns det massa sätt att göra det på, men enbart för att hoppa krävs inte särskilt mycket. Till den kategorin hör även löpning, vare sig det handlar om korta eller långa distanser. Allt som krävs är att man springer, helt enkelt.

Men fotbollen fick ett tidigt försprång, kan man säga. Det handlade om att FA, det engelska fotbollsförbundet, anses vara det äldsta förbundet inom någon idrott. Engelsmännen passade även på att skriva den moderna regelboken, och detta var under mitten av 1800-talet. Av den anledningen blev fotbollen populär redan tidigt på 1900-talet, och sedan dess ökade den ännu mer. Det kan ge anledning att tro att sporten har ett sånt försprång som troligtvis ingen annan idrott kunnat ta igen på något sätt.