Sporter i framtiden

Många vet att fotbollen text är världens mest populära sport, och det kan den mycket väl förbli för alltid. Eller hur kommer framtidens sporter att se ut?

Kommer de traditionella idrotterna att leva för alltid?

Det finns två primära frågor att ställa sig för den som vill veta vilka sporter som kommer vara populära i framtiden. Dels handlar det om ”kommer de traditionella sporterna att vara aktuella om 100 år?”. Men även ”Vilka nya sporter kan tänkas skapas?”. Det här ger en blandning av dåtid och nutid som måste kunna balanseras för att på så vis försöka lista ut något klokt.

Generellt finns det all anledning att tro att många av de gamla sporterna kommer leva kvar. Det är inte mycket som talar för att till exempel fotbollen, hockeyn eller rugbyn kommer att tappa i popularitet i framtiden. Det som i så fall skulle kunna ”förstöra” deras uppskattning i världen är att ett ännu bättre alternativ dyker upp.

Att det går att slå ut de stora sporterna helt är inte sannolikt. Men många är övertygade om att nya sporter kommer ta över marknaden mer och mer. Den typ av sport som har bäst chanser är e-sporten. Det är dock ingen homogen idrott i sig, utan är ett samlingsnamn för mängder av olika typer av sporter som utövas via konsol eller PC. Dota 2, FIFA, NHL och LoL är alla exempel på e-sporter som utövas. De ena är datorspel, de andra baseras på traditionella sporter. Men spel som Dota 2 kan redan nu sälja slut på stora arenor och det finns all anledning att tro att det inte slutar där, utan att e-sporterna kommer att fortsätta att utvecklas enormt.