Populära sporter i världen

Idrottsevenemang ses av flera miljarder människor varje år. Men vilka av alla hundratals etablerade – och icke-etablerade – sporter där ute är de mest populära?

Traditionella och nya sporter

Fotbollen kommer alltid att vara en av världens mest populära sporter. Det spelar ingen roll i vilket land, världsdel eller om det är något annat det handlar om. Överallt i världen har fotbollen blivit en folkkär sport. Det syns inte minst på tittarsifforna. Totalt såg 1,2 miljarder personer VM 2019 för damer

text och den siffran hamnar det på ungefär när man summerar tittarantalet för herrarnas fotbolls-VM. Det innebär alltså att runt en sjundedel av världens befolkning ser på de stora mästerskapen, eller bara dess final.

Det gör världsmästerskapen i fotboll till de klart mest sedda idrottsevenemangen, tillsammans med de olympiska spelen. Men det finns ett antal uppstickare. Super Bowl – det vill säga den amerikanska fotbollsfinalen i februari varje år – har flera hundra miljoner tittare. De stora mästerskapen i andra sporter, så som hockey, basket och tennis brukar också ha flera miljoner tittare från hela världen. Dock inte utan att rå på fotbollen. Det är med andra ord inget som riktigt klarar av att nå upp till fotbollens nivåer i dagsläget.