Populära sporter i Sverige

Sverige är på många sätt ett väldigt framgångsrikt idrottsland, trots att det inte bor många miljoner människor i landet. Men vilka är de mest populära sporterna?

Många stora sporter i landet

Faktum är att när det gäller populär idrott text finns det mycket att välja på i Sverige. Fotbollen är nationalsporten och generellt och traditionellt den idrott som varit mest populärt och utövad i landet. Samtidigt har inte Sverige varit en erkänt enorm fotbollsnation. För sin storlek ja, och med storheter som trion Gr-No-Li, Fredrik Ljungberg, eller Zlatan Ibrahimovic, har svenskar gjort sig ett namn ute i världen. Men det är inom andra sporter som de största framgångarna kommit.

Sverige anses vara ett av världens allra bästa länder – någonsin och i nutid – när det kommer till ishockey. Många svenskar har både gjort bra ifrån sig i NHL och i sitt landslag. Samtidigt är golf en sport som svenskar med jämna mellanrum skördat stora framgångar i. Både bandy och innebandy är sporter där Sverige dominerat, med undantag för ryssarnas framgångar inom bandyn. Utöver det finns det flera andra sporter som är stora i Sverige, och dit hör bland annat simningen.